Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lekkie porowate prefabrykaty gipsowe uzyskiwane za pomocą proszku glinowego

Lekkie prefabrykaty gipsowe otrzymano przy zastosowaniu proszku glinowego jako środka spieniającego i wapna hydratyzowanego jako składnika spoiwa. Projektowanie składu mieszanki przeprowadzono metodą kolejnych przybliżeń, co doprowadziło do otrzymania materiału o gęstości 650 kg m-3, wytrzymałości na ściskanie 1 MPa i przewodnictwie cieplnym 0.22 W m-1 K-1. Porównując parametry tego materiału z danymi literaturowymi odnoszącymi się do prefabrykatów gipsowych spienianych w powszechnie stosowany sposób można zauważyć, że nowy materiał wykazuje lepsze, albo przynajmniej podobne właściwości. Tak więc lekkie materiały gipsowe spieniane za pomocą proszku glinowego mogą stanowić interesującą alternatywę dla innych lekkich produktów gipsowych.
Aluminum powder as the foaming agent and lime hydrate as the secondary binder are used for the preparation of lightweight gypsum. The mix design is performed by the sequential simplex method which provides materials with the bulk density 650 kg m-3, compressive strength 1 MPa and thermal conductivity 0.22 W m-1 K-1 as the optimal solution. A comparison with the results obtained by other investigators using the commonly used gypsum foaming methods shows that the newly designed materials have mostly better or at least comparable properties. This makes the lightweight gypsum foamed by aluminum powder an interesting alternative to other lightweight gypsum products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies