Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Woda jako główny czynnik procesów degradacji cegły ceramicznej

Tytuł:
Woda jako główny czynnik procesów degradacji cegły ceramicznej
Autorzy:
Stryszewska, Teresa
Kańka, Stanisław
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
cegła ceramiczna
trwałość muru
woda
zasolenie
biodeterioracja
uszkodzenie mrozowe
clay brick
masonry durability
water
salinity
biodeterioration
frost damage
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule scharakteryzowano podstawowe czynniki mające istotny wpływ na trwałość murów ceglanych, a przede wszystkim cegły ceramicznej. Najważniejszym z nich jest woda, która nie tylko stanowi zagrożenie dla muru, ale również umożliwia inne procesy korozyjne, zmienia teksturę cegły, co powoduje pogorszenie jej właściwości mechanicznych, a także umożliwia transport soli, które krystalizując, powodują utratę zwięzłości materiału. Ponadto zamarzając w porach materiału, prowadzi do jego zniszczenia. Woda jest również niezbędna do rozwoju organizmów i mikroorganizmów żywych, będących przyczyną biodeterioracji.
The article characterizes the basic factors significantly affecting the durability of brick masonry, especially clay brick. The most significant of these is water, which itself poses a threat to the masonry, as well as enabling other corrosive processes. Water also changes the texture of the brick, which causes deterioration of its mechanical properties. It allows the transport of salts, which crystallize causing the material to lose its compactness. Also in frost destruction, freezing in the pores of the material leads to its destruction. Water is also necessary for the growth of living organisms and microorganisms, which are the cause of biodeterioration.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies