Tytuł pozycji:
Nowoczesne urządzenie do przechowywania żywności
W artykule przedstawiono prace badawcze służące zaprojektowaniu i zbudowaniu prototypu urządzenia (typu paczkomat dla żywności), złożonego z niewielkich komór (boksów), w dwóch wariantach: chłodniczych i mroźniczych, zapewniających warunki temperaturowe (+5 °C lub -18 °C), umożliwiające przechowywanie żywności. Scharakteryzowano rezultaty weryfikacji działania innowacyjnego urządzenia MainBox w rzeczywistych warunkach. Opisano badania przeprowadzane z wykorzystaniem kamery termowizyjnej i systemu monitoringu temperatur modułu chłodniczego i mroźniczego. W oparciu o uzyskane wyniki określono optymalne warunki pracy urządzenia.
The article presents research work on the design and construction of a prototype device (food parcel locker), consisting of small chambers (boxes) for cooling and freezing, providing temperaturę conditions (+5 °C or -18 °C), enabling storage of food. The results of verification of the innovative MainBox device in real conditions were characterized. Tests carried out with the use of a thermovision camera and temperature monitoring system in all chambers of cooling and freezing module are described. On the basis of the obtained results, the optimal working conditions of the device were determined.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).