Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in habitat conditions in a Late Glacial fluviogenic lake in response to climatic fluctuations (Warta River valley, central Poland)

The Warta River valley was greatly influenced by the ice sheet of the Last Glacial Maximum (LGM). A small peatland located in the Warta drainage system is here used as a palaeoarchive of climatic and habitat changes during the Late Glacial (Weichselian). The Ługi sediment profile was investigated using multi-proxy (pollen, Chironomidae, Cladocera and geochemistry) analyses that recorded changes in a fluviogenic sedimentary depression. After the Poznań Phase (LGM), Ługi functioned as an oxbow lake that was cut off from the active river channel as a result of fluvial erosion. Since that time, the Warta River has flowed only along the section now occupied by the Jeziorsko Reservoir. Sedimentation of lacustrine deposits started at the beginning of the Late Glacial. Summer temperature reconstructions indicate cool Oldest and Younger Dryas, but no clear cooling in the Older Dryas. During the Younger Dryas the palaeolake was completely occupied by a peatland (fen), which periodically dried out during the Holocene. Investigation of this site has tracked the reaction of the habitat to climatic, hydrological and geomorphological changes throughout the Late Weichselian.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies