Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of the Type of Montmorillonite and the Conditions of Fibre Formation from a Polyacrylonitrile Nanocomposite on the Fibre Properties

We investigated the influence of the ultrasound disintegration of montmorillonite (MMT) nanoadditions before inserting them into the spinning solution on the structure and properties of fibres spun from a polyacrylonitril (PAN) nanocomposite. The supermolecular structure, the porosity, and the tenacity were characterised, and the distribution of the nanoaddition on the fibre surface was evaluated. The fibres were formed under conditions related to those for manufacturing fibres with a high tensile strength, and alternatively under conditions appropriate for obtaining fibres with increased porosity, but with tensile strength at a level which would enable their further processing by carbonisation in order to obtain carbon fibres.
Zbadano wpływ ultradźwiękowego rozpraszania nanododatku, przed wprowadzeniem do roztworu przędzalniczego, na strukturę i właściwości włókien z nanokompozytu poliakrylonitrylowego (PAN). Scharakteryzowano strukturę nadmolekularną i porowatość, oznaczono wytrzymałość właściwą oraz oceniono rozkład nanododatku na powierzchni włókien. Włókna formowano w warunkach odpowiadających otrzymaniu włókien o wysokiej wytrzymałości oraz alternatywnie w warunkach odpowiadających uzyskaniu włókien o zwiększonej porowatości, przy zachowaniu poziomu wytrzymałości na poziomie umożliwiającym przeprowadzenie procesu karbonizacji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies