Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of pre-treatment efficiency on sugarcane bagasse fibers for the production of cement composites

Tytuł:
Evaluation of pre-treatment efficiency on sugarcane bagasse fibers for the production of cement composites
Autorzy:
Cabral, M. R.
Nakanishi, E. Y.
dos Santos, V.
Palacios, J. H.
Godbout, S.
Savastano, H.
Fiorelli, J.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
włókno
trzcina cukrowa
cement
kompozyty
fibers
sugarcane bagasse
by-products
composites
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present study, physical, chemical, morphological, crystallographic analysis of the non-treated and treated (100 °C during 30 min) sugarcane bagasse fibers were examined. Sugarcane bagasse fibers pre-treatment effect on the Portland cement hydration was monitored by inhibition tests and differential scanning calorimetry in the first 24 h. Furthermore, 28 days age physical-mechanical properties of cement composite materials with sugarcane bagasse fibers were also evaluated. Inhibition index of treated sugarcane bagasse fibers was 5.9%, while for the non-treated sugarcane bagasse fibers it was 67.3%. Cement composites containing treated sugarcane bagasse fibers showed lower physical properties (water absorption and thickness swelling) than the cement composites reinforced with non-treated sugarcane bagasse fibers (p < 0.05). Likewise, mechanical properties under flexure (modulus of rupture, MOR, and modulus of elasticity, MOE) of cement composites with treated sugarcane bagasse fibers showed higher values than the cement composites with non-treated sugarcane bagasse fibers (p < 0.05), thus proving the pre-treatment efficiency on sugarcane bagasse fibers for cement composites.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies