Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wybranych parametrów fizyczno-chemicznych wód ze studni głębinowych z terenu Łodzi

Tytuł:
Badanie wybranych parametrów fizyczno-chemicznych wód ze studni głębinowych z terenu Łodzi
Autorzy:
Olejnik, D.
Czubakowska, P.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
woda
wody podziemne
parametry fizyko-chemiczne
jakość wody
water
ground water
physico-chemical parameters
water quality
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Wody ze studni głębinowych cieszą się zwykle dużym zainteresowaniem okolicznych mieszkańców, pobierają oni wodę z tych ujęć przede wszystkim w celach konsumpcyjnych, twierdząc, że jest ona smaczniejsza i zdrowsza od dostępnej w kranach. Niestety wody podziemne mogą zawierać substancje mineralne i organiczne w stężeniach przekraczających wartości dopuszczalne dla wód do picia i na potrzeby gospodarcze. Przeprowadzone badania wykazały, że pobieranie wody z ujęć głębinowych przez mieszkańców Łodzi na cele konsumpcyjne jest uzasadnione. Należy pamiętać jednak o tym, że woda ze studni głębinowych nadaje się tylko do spożycia bezpośredniego gdyż w wyniku długotrwałego przechowywania istnieje ryzyko rozwoju organizmów mogących szkodzić zdrowiu.
Water from deep wells is usually very attractive to local residents, and they collect water from these sources primarily for consumption purposes, claiming that it is tastier and healthier than available in taps. Unfortunately, ground water may contain mineral and organic substances in concentrations exceeding the limit values for drinking water and household use. The conducted research has shown that the collection of water from deep wells for consuming purposes is justified. However, it is important to remember that water from wells is only suitable for direct consumption since long-term storage can produce health hazards.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies