Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Correlation of Hardness and Silicon Morphology for Al-Si-Sb Alloy

Tytuł:
Correlation of Hardness and Silicon Morphology for Al-Si-Sb Alloy
Autorzy:
Uzun, O.
Yilmaz, F.
Emeksiz, C.
Ergen, S.
Kolemen, U.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
Al-Si alloy
casting
Vickers
finite element analysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, we have focused on the role of silicon morphology on the hardness of eutectic Al–12 wt.% Si–0.5 wt.% Sb alloy solidified at different cooling rates. The alloys were produced by using induction melting, arc-remelting and melt-spinning techniques. The cooling rates of the alloys were determined as 0.5, 60 and ~105°C.s-1 for induction-melted, arc-remelted and meltspun alloy. The experimental results show that as the cooling rate increased the coarse silicon phase was substantially refined and its morphology altered from sharp need-like to round shape. Two exothermic peaks, attributed to precipitation and coarsening of silicon from supersaturated α-Al, were observed in the DSC curve of MS alloy. Vicker’s hardness of melt-spun alloy was found two times higher than those of IMed and ARed alloys. The lowest hardness of induction-melted alloy was ascribed to the lamellar morphology of silicon, yielding decohesive rupture. This result was confirmed by finite element analyzing.
2. Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies