Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biochemiczna identyfikacja pałeczek z rodzaju Serratia

Tytuł:
Biochemiczna identyfikacja pałeczek z rodzaju Serratia
Autorzy:
Cieniuch, Gabriela
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
Serratia sp.
identyfikacja biochemiczna
podłoże mikrobiologiczne
biochemical identification
microbiological medium
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rodzaj Serratia to pałeczki znane nam już od 1819 roku. Są one oportunistycznymi patogenami człowieka wywołującymi choroby u osób z obniżoną odpornością. Bakterie należące do rodzaju Serratia charakteryzują się produkcją trzech enzymów zewnątrzkomórkowych: deoksyrybonukleazy, lipazy i żelatynozy z wyjątkiem gatunku S. fonticola. Selektywną izolację i wstępną identyfikację bakterii Serratia sp. umożliwiają podłoża DTC, DNAse, CT, SD i podłoże minimalne z dodatkiem mezoerytritolu. Identyfikację klinicznych izolatów bakteryjnych z rodzaju Serratia umożliwiają testy biochemiczne określające zdolność do produkcji indolu, dekarboksylacji lizyny i ornityny, wykorzystywania malonianu, sorbitolu i arabinozy jako jedynego źródła węgla i wytwarzania czerwonego barwnika.
The genus Serratia are rods that have been known since 1819. They are opportunistic pathogens of humans causing diseases in immunocompromised people. Bacteria of the genus Serratia are characterized by the production of three extracellular enzymes: deoxyribonuclease, lipase and gelatinase, with the exception of the S. fonticola species. The selective isolation and preliminary identification of Serratia sp. is possible thanks to DTC, DNAse, CT, SD media and a minimal medium with the addition of meso-erythritol. The identification of clinical bacterial isolates of the genus Serratia is possible thanks to biochemical tests which determine their ability to produce indole, decarboxylation of lysine and ornithine, the use of malonate, sorbitol and arabinose as the sole source of carbon and the production of red dye.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies