Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego

Tytuł:
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Autorzy:
Maciejewska, Nikola
Szosland-Fałtyn, Anna
Bartodziejska, Beata
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganism
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Produkcja żywności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, odbywająca się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, to sztuka łącząca tradycję z pasją, mająca na celu dostarczenie konsumentom wyjątkowych doświadczeń smakowych oraz niskoprzetworzonych produktów. Dlatego nie powinno dziwić rosnące zainteresowanie naturalnymi produktami fermentowanymi, zwłaszcza w kontekście popularnego trendu spożycia przetworzonej żywności oraz związanych z tym negatywnych konsekwencji zdrowotnych. W Polsce, wraz z rozwojem Rolniczego Handlu Detalicznego, dostępność naturalnych produktów wytwarzanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami znacząco wzrasta, co sprawia, że produkty te coraz częściej goszczą w naszej diecie. W artykule omówiono rolę naturalnych izolatów środowiskowych bakterii fermentacji mlekowej obecnych w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego wraz z przybliżeniem znaczenia mikrobioty jelitowej na zdrowie gospodarza i wpływu diety oraz obszaru zamieszkania na adaptację mikrobioty jelitowej.
Food production in the Agricultural Retail Trade, carried out in accordance with the principles of sustainable development, is an art combining tradition with passion, aimed at providing consumers with exceptional taste experiences and minimally processed products. Therefore, it should not be surprising that there is a growing interest in natural fermented products, which has been observed in recent years and is a very desirable phenomenon, especially in the context of the popular trend of consuming processed food and the associated negative health consequences. In Poland, with the development of the Agricultural Retail Trade, the availability of natural products manufactured according to traditional recipes is significantly increasing, which makes these products more and more common in our diet. This article discusses the role of natural environmental isolates of lactic acid bacteria present in dairy products from production in the Agricultural Retail Trade, together with an approximation of the importance of the intestinal microbiota on the health of the host and the impact of diet and area of residence on the adaptation of the intestinal microbiota.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies