Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Usprawniona metoda ekstrakcji amigdaliny z nasion pestek moreli

Tradycyjna ekstrakcja w aparacie Soxhleta jest najczęstszą techniką używaną do izolowania związków naturalnych z materiałów biologicznych. Otrzymywanie amigdaliny również opiera się na ekstrakcji różnymi rozpuszczalnikami. W pracy przedstawiono wyniki badań usprawnionej ekstrakcji amigdaliny z zastosowaniem wody, 50% lub 96% alkoholu etylowego, a uzyskane wyniki porównano z ekstrakcją tradycyjną, w której stosuje się proste alkohole (w niniejszej pracy zastosowano bezwodny etanol).
The traditional extraction in the Soxhlet apparatus is the most common technique used for isolation of natural compounds from biological materials. The obtaining of amygdalin is also based on extraction with different solvents. The paper presents the results of an improved extraction of amygdalin with water, 98% and 50% ethanol and compared with traditional method, with methanol, isopropanol or anhydrous ethanol applied as a solvent for extraction.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies