Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fizyczno-chemiczne popiołów po termicznej utylizacji pierza, mączki mięsno-kostnej i pomiotu kurzego

Tytuł:
Właściwości fizyczno-chemiczne popiołów po termicznej utylizacji pierza, mączki mięsno-kostnej i pomiotu kurzego
Autorzy:
Staroń, P.
Kowalski, Z.
Banach, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
popiół
właściwości popiołów
utylizacja pierza
utylizacja odpadów zwierzęcych
mączka mięsno-kostna
pomiot kurzy
ash
ash properties
feather
feather utilization
waste utilization
meat-bone meal
poultry litter
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań mineralnej pozostałości po termicznym przetworzeniu odpadowego pierza, mączki mięsno-kostnej (MMK) oraz pomiotu kurzego w wielkolaboratoryjnym piecu obrotowym. Powstałe popioły charakteryzowały się dużą zawartością fosforu oraz innych makroelementów, a także zawierały tak cenne mikroelementy, jak miedź, żelazo, mangan i cynk. Popioły otrzymane w wyniku termicznego przetwarzania pierza, MMK oraz pomiotu kurzego mogą posłużyć jako dodatki wzbogacające skład nawozów.
Feathers, meat and bone meal and poultry litter were combusted at 600–900°C in a rotary kiln. The resulting ash esp. from meat and bone meal showed a high content of P and Ca (up to 17.37% and 29.93%, resp.). It contained also micronutrients (Cu, Fe, Mn, and Zn) and can be used as an additive to enrich the compn. of fertilizers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies