Tytuł pozycji:
Właściwości fizyczno-chemiczne popiołów po termicznej utylizacji pierza, mączki mięsno-kostnej i pomiotu kurzego
Przedstawiono wyniki badań mineralnej pozostałości po termicznym przetworzeniu odpadowego pierza, mączki mięsno-kostnej (MMK) oraz pomiotu kurzego w wielkolaboratoryjnym piecu obrotowym. Powstałe popioły charakteryzowały się dużą zawartością fosforu oraz innych makroelementów, a także zawierały tak cenne mikroelementy, jak miedź, żelazo, mangan i cynk. Popioły otrzymane w wyniku termicznego przetwarzania pierza, MMK oraz pomiotu kurzego mogą posłużyć jako dodatki wzbogacające skład nawozów.
Feathers, meat and bone meal and poultry litter were combusted at 600–900°C in a rotary kiln. The resulting ash esp. from meat and bone meal showed a high content of P and Ca (up to 17.37% and 29.93%, resp.). It contained also micronutrients (Cu, Fe, Mn, and Zn) and can be used as an additive to enrich the compn. of fertilizers.