Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mikrostruktura i własności mechaniczne miedzi i jej stopów wygrzanych oporowo

Tytuł:
Mikrostruktura i własności mechaniczne miedzi i jej stopów wygrzanych oporowo
Autorzy:
Spalik, M.
Kucharska, B.
Krzywiecki, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
wygrzewanie oporowe
stopy miedzi
rekrystalizacja
resistive heating
copper alloys
recrystallization
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy dokonano prezentacji porównawczej mikrostruktury i własności miedzi Cu99,9E oraz jej stopów CuSn6 i CuNi12Zn24 poddanych wygrzewaniu oporowemu w obwodzie prądu stałego o natężeniu 90-97A. Wykazano, że pod wpływem wygrzania twardość wszystkich metali zmniejszyła się do 45-55% wartości początkowej, niezależnie od ich rezystancji. W stopach miedzi umocnionych przeróbką plastyczną, w czasie 8s wygrzewania nastąpiła rekrystalizacja oraz relaksacja naprężeń. W nie umocnionej miedzi w czasie 4s wygrzewania nastąpił rozrost ziarna o ok. 2 mm.
This paper aims to comparatively present the microstructure and properties of Cu99,9E copper and its CuSn6 and CuNi12Zn24 alloys treated by resistive heating in a direct current circuit at 90-97A. It has been determined that as a result of the heating the hardness of metals has decreased to 45-55% of the initial value, independently on its resistance. In copper alloys strengthened by plastic treatment, recrystallisation and stresses relaxation occurred in heating time of 8s. In copper that has not been strengthened in 4s time, grain growth by about 2 mm occurred.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies