Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dobór środków chemicznych do degradacji polimerów i koloidów ochronnych w płuczkach wiertniczych

Tytuł:
Dobór środków chemicznych do degradacji polimerów i koloidów ochronnych w płuczkach wiertniczych
Autorzy:
Błaż, S.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
degradacja polimerów
degradacja koloidów ochronnych
płuczki wiertnicze
badania laboratoryjne
degradation of polymers
degradation of protective colloid
drilling muds
laboratory tests
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych nad doborem środków chemicznych do degradacji polimerów i koloidów ochronnych w płuczkach wiertniczych, określenia optymalnych ich stężeń oraz wpływu tych środków na parametry płuczek wiertniczych i na właściwości osadów filtracyjnych. W wyniku przeprowadzonych badań wybrano trzy środki utleniające, które można stosować do upłynniania płuczek wiertniczych i dekompozycji osadów filtracyjnych.
This publication presents laboratory test results, which were conducted with the purpose to select chemical reagents that will degrade polymers and protective colloids in drilling muds, to define optimum oxidizer concentration and their effect on drilling mud parameters as well as filtration cake parameters. As a result of laboratory study, we have selected three oxidizers that may be used for viscosity reduction in drilling muds, and filtration cake removal.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies