Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza parametrów wybuchowości pyłów ziół w przemyśle farmaceutycznym

Tytuł:
Analiza parametrów wybuchowości pyłów ziół w przemyśle farmaceutycznym
Autorzy:
Półka, M.
Kukfisz, B.
Wnęk, W.
Dytrych, M. D.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
parametry wybuchowości
pyły ziołowe
przemysł farmaceutyczny
explosion parameters
herb dusts
pharmaceutical industry
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono analizę parametrów wybuchowości pyłów, które pozwalają na określenie zagrożenia wybuchowego stwarzanego przez pyły uzyskane z wybranych ziół, wykorzystywanych w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Badania w skali laboratoryjnej prowadzono wykorzystując stanowisko do oznaczania maksymalnej wartości ciśnienia wybuchu i maksymalnej szybkości narastania ciśnienia wybuchu obłoków pyłu. Przedstawiono wyniki badań próbek pyłu szyszek chmielu, liścia melisy, owocu senesu, korzenia pokrzywy oraz korzenia kozłka lekarskiego o rozmiarze ziaren nie większym niż 71 μm. Oznaczono także klasy wybuchowości dla badanych pyłów przemysłu farmaceutycznego.
Dust of hops, lemon balm leafs, sennae fruits, nettle roots and valerian roots (particle size below 71 μm, concns. 125–1250 g/m³) were studied for explosion hazards. The max. explosion pressure and the max. rates of pressure rise of dust clouds were detd. by std. methods. The pressure rise rate varied from 193 bar/s (sennae fruits) up to 285 bar/s (valerian roots) at dust concn. 1000 g/m³.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies