Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wzrost intensywności oddziaływania korozji równomiernej na nośność kratownic stalowych

Tytuł:
Wzrost intensywności oddziaływania korozji równomiernej na nośność kratownic stalowych
Autorzy:
Glinicka, A.
Sedlin, K.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
korozja
kratownica stalowa
analiza przyczyn
corrosion
steel trusses
causes analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł dotyczy niszczenia przez korozję kratownic stalowych o prostych, regularnych kształtach. Przyczyną zniszczenia jest wyboczenie prętów. Pręty kratownic mają przekroje pierścieniowe o tych samych wymiarach. Założono, że po czasie 1 roku korodowania w atmosferze miejskiej, korozja została zintensyfikowana na skutek działania 5% kwasu solnego. Wykonano trzy przykłady obliczeń nośności kratownic. Sporządzono wykresy zależności: utrata nośności kratownicy – ubytek pola przekroju poprzecznego pręta.
Paper discussed the damaging effect of corrosion in simple steel trusses. The main reason of damages is buckling of steel rods. The rods in the trusses have ring cross-section of the same size. It is assumed that after a year of corroding in the city atmosphere, the corrosion was intensified because of the 5% hydrochloric acid influence. Three examples of trusses load capacity calculation were suggested. The diagrams of relation “truss capacity loss – rod cross sectional area reduction” were given.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies