Tytuł pozycji:
Węgiel organiczny jako czynnik determinujący pH i zawartość składników pokarmowych w glebach
Na podstawie dwuletnich badań środowiskowych określono zależności pomiędzy poziomem węgla organicznego w glebach a ich pH oraz zawartością przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Stwierdzono, że poprawa zasobności gleb w węgiel organiczny może stanowić skuteczne narzędzie zarówno optymalizacji odczynu, jak i zwiększenia wykorzystania związków magnezu i fosforu zgromadzonych w agroekosystemach w formach niedostępnych dla roślin.
A relationship between the level of org. C in soils and their pH as well as the content of available forms of P K and Mg was detd. in long-term field studies. The C content was found an effective tool both in optimizing pH and increasing the use of Mg and P accumulated in agroecosystems in forms unavailable to plants.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).