Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie związków furanu do oceny zestarzenia izolacji celulozowej transformatorów

Tytuł:
Wykorzystanie związków furanu do oceny zestarzenia izolacji celulozowej transformatorów
Autorzy:
Piotrowski, T.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
transformator energetyczny
diagnostyka
izolacja celulozowa
pochodne furanu
power transformer
diagnostics
cellulose insulation
furan derivatives
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wpływ różnych czynników na formowanie, obecność i stabilność związków furanu, będących produktami degradacji izolacji celulozowej. Wskazano powiązania między stężeniami pochodnych furanu (głównie 2FAL), a stopniem polimeryzacji izolacji celulozowej. Przedstawiono wyniki wykonanych przez autora obliczeń statystycznych, które znajdują się aktualnie w obszarze zainteresowań grupy roboczej CIGRE WG D1.01 (TF 13).
The paper shows the effect of various factors on the formation, the presence and the stability of the furan compounds which are the products of the degradation of cellulose insulation. The relationship between the concentrations of furan derivatives (mainly 2FAL) with a degree of polymerization of the cellulose insulation was pointed. The results of the author's statistical calculations that are currently of interest to the working group CIGRE WG D1.01 (TF 13) are presented.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies