Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Otrzymywanie węgli aktywnych z wierzby energetycznej. Cz. 3, Aktywacja związkami sodu i potasu

Tytuł:
Otrzymywanie węgli aktywnych z wierzby energetycznej. Cz. 3, Aktywacja związkami sodu i potasu
Autorzy:
Jasieńko-Hałat, M.
Majewski, D.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
węgiel aktywny
karbonizacja wierzby
aktywacja chemiczna
związki sodu
związki potasu
activated carbon
carbonization of willow
chemical activation
sodium compounds
potassium compounds
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania nad otrzymywaniem węgli aktywnych ze wstępnie karbonizowanej (500°C) wierzby energetycznej przez aktywację chemiczną związkami Na i K (temp. aktywacji 800°C, stopień impregnacji 2 g związku/g prekursora). Strukturę porowatą otrzymanych materiałów scharakteryzowano na podstawie izoterm sorpcji C₆H₆ i CO₂ w temp. 25°C. Określono wpływ rodzaju czynnika aktywującego, a w przypadku stosowania NaOH, także stopnia impregnacji (1–3 g/g) i obniżenia temp. aktywacji do 700°C na strukturę porowatą otrzymanych adsorbentów. Zdolność stosowanych związków do rozwijania objętości i powierzchni porów adsorpcyjnych w badanym surowcu jest zróżnicowana i maleje w kolejności: NaOH, KOH, K₂CO₃ i Na₂CO₃. Wszystkie otrzymane adsorbenty charakteryzują się strukturą mikroporowatą. Przy aktywacji surowca NaOH wzrost stopnia impregnacji powoduje wyraźne rozwinięcie układu porowatego, natomiast obniżenie temperatury aktywacji nie wpływa znacząco na parametry struktury porowatej otrzymanych adsorbentów.
Activated C was prepd. by pyrolysis of willow (Salix spp.) wood at 500°C after chem. activation with Na and K compds. (2 g/g, 800°C). The adsorbent prepd. by activation with NaOH showed the highest pore vol. (0.9 cm³/g) and sp. surface (2000 m²/g) as detd. by sorption of PhH and CO₂ at 25°C. An increase in impregnation ratio (1–3 g/g) resulted in better development of microporous structure. The activation temp. (700–800°C) did not play any significant role.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies