Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Microstructural characterization of ULC steel

Tytuł:
Microstructural characterization of ULC steel
Autorzy:
Nguyen, Cao-Son
Le, Hoang
Bui, Anh-Hoa
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
stal ULC
mikrostruktura
analiza EBSD
orientacja krystaliczna
tekstura
ULC steel
microstructure
EBSD analysis
crystalline orientation
texture
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present study, microstructure of the ULC steel was investigated by using the X-ray diffraction (XRD), optical microscopy (OM) and electron back scattering diffraction (EBSD) analysis. The pure ferrite phase consisting of various crystalline orientations, e.g. (110) and (200) etc., existed in the ULC steel. Ultra-fine grains of ferrite were observed in the ND-TD cross-section (⊥ RD), meanwhile, typical lamina were seen in the ND-RD cross-section (// RD) of the steel sheet. Grain size of the annealed steel was observed to be coarser and equiaxed in all direction. According the EBSD results, intensities of the beneficial texture {111}<001> increased in the annealed steel, but weakened in the cross-section that was parallel to rolling direction. Ratio of low-angle grain boundaries (1°< LAGBs < 15°) in the annealed steel was estimated as the higher value (93.1 %) than that in the cold-rolled steel (69.1 %).
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies