Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tekstury powłoki TiAIN otrzymanej za pomocą fizycznego osadzania z fazy gazowej

Tytuł:
Tekstury powłoki TiAIN otrzymanej za pomocą fizycznego osadzania z fazy gazowej
Autorzy:
Suchorab, J.
Kwaśny, W.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
inżynieria powierzchni
technologie tworzenia cienkich powłok
metody rentgenowskie do oceny struktury powłoki TiAIN
dyfraktogram z jakościowej analizy fazowej
figury biegunowe
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Inżynieria powierzchni to dziedzina nauki zajmująca się poznawaniem procesów wytwarzania warstw powierzchniowych i powłok, o parametrach innych niż posiada materiał rdzenia. Aby spowodować wzrost twardości, trwałości eksploatacyjnej bądź odporności na korozję konstrukcji, narzędzi czy maszyn, które poddawane są pracy w różnych środowiskach, stosuje się coraz częściej technologie mające na celu utworzenie cienkich powłok. W niniejszej pracy z powodzeniem zastosowano metody rentgenowskie do oceny struktury powłoki TiAIN. Uzyskano w ten sposób wyniki w postaci dyfraktogramów z jakościowej analizy fazowej oraz figury biegunowe. Rentgenowska analiza jakościowa potwierdziła że na podłożu TiAl6V4 została nałożona powłoka TiAIN. Świadczą o tym otrzymane refleksy od płaszczyzn krystalograficznych - zarówno faz TiAI, jaki i TiAIN. Analiza figur biegunowych (111) oraz (002) dowiodła, że badane powłoki TiAIN nie wykazują uprzywilejowanej orientacji krystalicznej dla obu wariantów procesu wytwarzania próbki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies