Tytuł pozycji:
Wpływ warunków przetwórstwa na właściwości i strukturę regranulatu poli(tereftalanu etylenu) - rPET
W pracy oceniono wpływ parametrów technologicznych na właściwości przetwórcze i strukturę regranulatów z poli(tereftalanu etylenu) - PET. Zbadano wpływ temperatury i czasu suszenia na jakość regranulatów. Jako kryterium oceny jakości przyjęto wskaźnik szybkości płynięcia i lepkość istotną. Technikę DSC wykorzystano do oceny stopnia krystaliczności rPET. Stwierdzono, że najkorzystniejsze cechy (lepkość istotna równa 0,67 dl/g, stopień krystaliczności wynoszący ok. 27%) otrzymano podczas suszenia rPET w temperaturze 135°C w czasie 5 godzin.
An influence of drying parameters on rheological properties and structure c polyethylene terephthalate regranulates produced by extrusion technology is presented in the paper. The assessment of drying temperature and time on regranulates quality was performed. As a criterion for assessing the rPE quality the melt flow index (MFI) and intrinsic viscosity of rPET were assumed. The DSC technique was used to evaluate the degree of rPET crystallinity. The drying temperature - 135°C and drying time - 5 hours turn out to be the optimal ones (intrinsic viscosity equal to 0.67 dl/g, crystallinity degree of ca. 27%).