Tytuł pozycji:
Application of multi-agent programming for modelingthe viscosity state of mash in alcohol production
In alcohol production from starch-containing raw materials, it is essential to know the dynamic viscosity of the resulting solution. The main drawback of control systems in the solution preparation process is the lack of viscosity monitoring. This prevents the use of processing modes that would ensure efficient execution of the subsequent thermoenzymatic treatment of the solution. This work is dedicated to examining the qualitative impact of the timing of enzyme addition on the change in the dynamic viscosity of the solution, aiming to improve the quality of the process control during its preparation. The study was conducted in the free multi-agent programming environment NetLogo, which is used for modeling complex systems evolving over time.
Przy produkcji alkoholu z surowców skrobiowych kluczowe jest poznanie lepkości dynamicznej uzyskanego roztworu. Główną wadą istniejących systemów kontrolujących proces przygotowania roztworu jest brak monitorowania lepkości. To uniemożliwia stosowanie takich trybów obróbczych, które zapewniłyby efektywne przeprowadzenie następnej operacji termoenzymatycznej obróbki roztworu. Artykuł poświęcony jest analizie wpływu czasu dodawania enzymów na zmianę lepkości dynamicznej roztworu w celu poprawy jakości zarządzania procesem jego przygotowania. Badania przeprowadzono w darmowym środowisku programistycznym NetLogo, które służy do modelowania złożonych systemów rozwijających się w czasie.