Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Microstructure and properties of sintered bronze Cu-15Ni-8Sn

Tytuł:
Microstructure and properties of sintered bronze Cu-15Ni-8Sn
Autorzy:
Frydrych, H.
Bartosik, E.
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
bronze
Cu-15Ni-8Sn
microstructure
properties
brąz
własności
struktura
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Copper-nickel-tin alloys have found wide application in industry. The powder metallurgical process of sintered bronze Cu-15Ni-8Sn, which includes the steps of blending, compacting mixture made from elemental powders and a mixture made using prealloyed copper-l 0% tin powder and their sintering, is described. The influence of sintering temperature in the range of 500.,.900°C on the structure and properties is discussed. Green and sintered density as well as bending strength and hardness were measured. The studies have shown that the samples made using prealloyed copper-l0% tin powder have higher density and bending strength. lt has been observed that sintering temperature has minor effect on material hardness. Optical examination of structure of sintored compacts has been carried out. With the aim of estimating chemical composition of solutions appearing in the structure microprobe analysis has been made.
Spiekane brązy cynowo-niklowe znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle. W niniejszej pracy opisano przebieg procesów mieszania, prasowania i spiekania badanego brązu Cul5Ni8Sn wytworzonego na bazie mieszanki proszków elementarnych i na bazie mieszanki, w której cynę wprowadzono w postaci stopowego proszku brązu B I O. Celem prezentowanych badań było określenie wpływu temperatury spiekania w zakresie 500-900°C na strukturę i własności badanego materiału. Wykonano pomiary gęstości, wytrzymałości na zginanie i twardości. Badania wykazały, że lepszymi własnościami charakteryzują się próbki, w których cynę wprowadzono w postaci stopowego proszku brązu B 10. Zaobserwowano, że temperatura spiekania ma niewielki wpływ na twardość badanego brązu. Przeprowadzono również badania mikroskopowe struktury badanego materiału. W celu określenia składu chemicznego roztworów występujących w strukturze wykonano mikroanalizę rentgenowską.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies