Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Piklowanie skór z wykorzystaniem permeatu otrzymanego z wyczerpanych kąpieli chromowych zregenerowanych w procesie nanofiltracji

Tytuł:
Piklowanie skór z wykorzystaniem permeatu otrzymanego z wyczerpanych kąpieli chromowych zregenerowanych w procesie nanofiltracji
Autorzy:
Żarłok, Jan
Religa, Paweł
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
ścieki garbarskie
skóra
piklowanie
garbowanie
techniki membranowe
tanning effluent
leather
pickling
tanning
membrane techniques
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zbadano możliwości ponownego wykorzystania wyczerpanej kąpieli chromowej zregenerowanej techniką nanofiltracji w procesie wyprawy skór. Zastosowanie procesu membranowego pozwala uzyskać zregenerowany roztwór soli (permeat) o dużej zawartości chlorku sodowego i małej zawartości chromu. Otrzymany permeat wykorzystano do piklowania skór przed garbowaniem chromowym. Wygarbowane skóry poddano badaniom fizykochemicznym. Wykazano, że użycie zregenerowanego roztworu soli (permeatu) do przygotowania kąpieli piklującej pozwala na uzyskanie dobrej jakości skór garbowanych chromowo.
The study investigated the possibility of reusing the exhausted chromium bath regenerated with the nanofiltration technique in the leather tanning. The use of the membrane process allows to obtain a regenerated salt solution (permeate) with a high content of sodium chloride and a low content of chromium. The obtained permeate was used for pickling of leathers before chrome tanning. Tanned leathers were subjected to physico-chemical tests. It has been shown that the use of a regenerated salt solution (permeate) to prepare a pickling bath allows to obtain good quality chrome-tanned leathers.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies