Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fizyczne oraz sorpcyjne popiołów otrzymywanych w wyniku spalenia MMK

Tytuł:
Właściwości fizyczne oraz sorpcyjne popiołów otrzymywanych w wyniku spalenia MMK
Autorzy:
Staroń, A.
Wzorek, Z.
Banach, M.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
mączka mięsno-kostna
MMK
popiół
sorpcja
kadm
meat-bone meal
MBM
ash
sorption
cadmium
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono sposób utylizacji mączki mięsno-kostnej oraz wyniki badań otrzymanych popiołów pod kątem ich późniejszego zastosowania jako sorbenta do usuwania ze ścieków jonów metali ciężkich. Zbadano właściwości fizyczne popiołów otrzymanych w temperaturze 600 i 900°C mające wpływ na ich zdolności sorpcyjne: powierzchnię właściwą, objętość i rozmiar porów, uziarnienie materiału oraz strukturę badanego materiału. Określono stopień usunięcia jonów kadmu z roztworu modelowego po ich kontakcie z popiołem.
The paper presents method of utilization of meat bone-meal (MBM) and the results of researches of obtained ashes that can be then used as a sorbent to removal heavy metals ions from the solutions. Physical properties of ashes obtained at 600 and 900°C that have influence on sorptive ability, were examinated: specific surface, volume and size of pores, grain-size distribution of material. The structure of the material was observed. The removal degree of cadmium from model solution, that was in contact with the ash, was determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies