Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Poprawa jakości plonu ziemniaków przez zmiany w technologiach ich produkcji

Tytuł:
Poprawa jakości plonu ziemniaków przez zmiany w technologiach ich produkcji
Autorzy:
Szeptycki, A.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
ziemniak
jakość
technologia produkcji
potato
quality
methods of production
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W trosce o jakość zebranych ziemniaków wprowadzane są technologie mające ograniczyć uszkadzanie bulw podczas, zbioru. Dla gleb zakamienionych i zbrylających się, technologia pasowego odkamieniania, przy produkcji sadzeniaków i ziemniaków na specjalne cele spożywcze - uprawa zagonowa, a w celu ograniczenia uszkodzeń- zbiór 2-fazowy. Omówiono zalety technologii, ich wady i ograniczenia zastosowania. Proponowane technologie dają wzrost wartości plonu handlowego o kilka, kilkanaście procent.
In consideration of the quality of harvested potato tubers the changes in production methods are introduced with the aim to reduce the tuber damage during harvesting. For stony and cloddy soils the technology of stripe de-stoning was proposed. in plant potato and potato for canning production- the technology of planting in beds and for reducing tuber damages - the two-phase method of harvest was proposed The advantages, drawbacks and limitations if introduction of these technologies were presented. The proposed technologies give from several to a dozen or so percent increase of the market value of potato yield.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies