Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych

Tytuł:
Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych
Autorzy:
Mizielińska, M.
Kowalska, U.
Pankowski, J.
Bienkiewicz, G.
Malka, M.
Lisiecki, S.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
folia polietylenowa
folia opakowaniowa
właściwości przeciwbakteryjne
polyethylene films
packaging film
antibacterial properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prowadzono próbę nadania właściwości przeciwbakteryjnych folii opakowaniowej PE przez powlekanie nośnikiem powłokotwórczym zawierającym wybrane ekstrakty roślinne. Stwierdzono, że żaden z ekstraktów nie zahamował wzrostu E. coli. Zaobserwowano jedynie strefy zahamowanego wzrostu komórek Staphylococcus aureus dla ekstraktów z łusek gryki, wytłoków jabłkowych, pestek winogron, łętów kukurydzy, siana oraz z zielonej herbaty, przy czym największą aktywność względem S. aureus zaobserwowano dla łusek gryki, wytłoków jabłkowych, zielonej herbaty i pestek winogron. Odnotowano także wpływ rozpuszczalnika na aktywność przeciwdrobnoustrojową wykorzystanych ekstraktów. Przeprowadzone doświadczenia dowiodły, że powłoki z lakieru Hold-Flex zawierające ekstrakty z łusek gryki oraz z wytłoków jabłkowych nie działały bakteriobójczo na komórki E. coli. Zaobserwowano natomiast, że analizowane powłoki ograniczały liczebność komórek Gram-dodatnich. Najlepsze wyniki uzyskano dla powłoki z ekstraktem octanowym z łusek gryki, która zmniejszyła ilość bakterii S. aureus o 1 rząd logarytmiczny już dla 10-proc. ekstraktu.
Polyethylene film was covered with modified coatings and studied for antibacterial properties. The plant exts. did not decrease the E. coli growth. The coatings were modified by addn. of buckwheat hulls, apple pomace, grape seed oil, corn haulm, hay and green tea exts. An antibacterial action against S. aureus was obsd. The buckwheat hulls and apple pomace exts.-contg. coatings were not active against E. coli but showed an antibacterial activity against S. aureus. The best results were obtained when a 10% acetate ext. of buckwheat hull was applied. An 1 log redn. of the amt. of S. aureus cells was noticed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies