Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Challenge tests : przewidywanie i eliminacja potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych. Listeria monocytogenes w żywności

Tytuł:
Challenge tests : przewidywanie i eliminacja potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych. Listeria monocytogenes w żywności
Autorzy:
Zadernowska, A.
Chajęcka-Wierzchowska, W.
Zadernowski, M.
Zakrzewski, A.
Zarzecka, U.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
challenge tests
Listeria monocytogenes
potencjalny wzrost
bezpieczeństwo żywności
potential growth
food safety
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Producenci żywności ponoszą prawną odpowiedzialność za bezpieczeństwo swoich produktów, w tym za bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Na producentach spoczywa również obowiązek określania i walidacji trwałości przechowalniczej, będący nierozłączną składową systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Challenge tests (badania//testy obciążeniowe) są pomocnym narzędziem w analizie ryzyka. Polegają one na ocenie możliwości wzrostu lub przeżywania mikroorganizmów wprowadzonych do produktu w warunkach laboratoryjnych. Mikroorganizmy mogą bowiem stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumenta podczas przechowywania w różnych, dających się racjonalnie przewidzieć, warunkach. W artykule przedstawiono wskazówki dotyczące przeprowadzania challenge tests zgodnie z wytycznymi Laboratorium Referencyjnego Unii Europejskiej ds. Listeria monocytogenes.
Food producers are legally responsible for the safety of their products, including also microbiological safety. Producers are also required to define and validate shelf life, which is an integral part of the food safety management system. Challenge tests are a helpful tool in risk analysis. They are based on the assessment of growth or survival abilities of microorganisms added into the product – in the laboratory conditions – which during the storage under various reasonably predictable conditions may cause a risk to the consumer safety. The article provides guidelines on the application of challenge tests in accordance with the European Union Reference Laboratory for Listeria monocytogenes.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies