Tytuł pozycji:
Wpływ składowych RGB materiału wideo na proces identyfikacji schorzeń układu pokarmowego
W procesie diagnostyki układu pokarmowego wykorzystywane są urządzenia endoskopowe. Ich głównym elementem jest końcówka z kamerą. Badanie endoskopowe układu pokarmowego umożliwia lekarzowi weryfikację i potwierdzenie hipotez dotyczących podejrzeń występowania schorzeń układu pokarmowego. Obraz rejestrowany przez kamerę endoskopową jest obrazem kolorowym, dopasowanym do parametrów percepcyjnych oka ludzkiego. W artykule zamieszczono wyniki analizy związku występowania wybranych cech charakterystycznych schorzeń wrzodowych układu pokarmowego odniesionych do poszczególnych składowych RGB obrazu. Największy nacisk położono na rozpoznawalność wybranej cechy w obrazie poddanym procesowi przetwarzania. Wyniki testów umożliwiają weryfikację przydatności koncepcji algorytmu. Przedstawiona koncepcja zakłada znaczące ograniczenie objętości materiału wideo przy minimalnym wpływie na rezultat procesu cyfrowego przetwarzania obrazu.
The endoscopic devices are used in diagnostic process of alimentary digestive system. The main element of the endoscopic device is the tip with a camera. Diagnostic examinations of alimentary system make possible to verify and confirm a propound hypothesis regarding suspicion of digestive system illness. Video material recorded by endoscopy camera has the form of colour image. This image is fitted to perception’s parameters of human eye. This paper presents the analysis results of correlation between characteristic attributes of illnesses of alimentary system and components of RGB image in recorded video material. Recognition of selected features in the digitally processed image was top priority target. The presented conception of algorithm enables reduction of video material size. The reduction of analyzed video material volume has minimal influence on research results.