Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ biomasy po fitoremediacji wód zanieczyszczonych rtęcią na procesy kompostowania

Tytuł:
Wpływ biomasy po fitoremediacji wód zanieczyszczonych rtęcią na procesy kompostowania
Autorzy:
Sitarska, M.
Traczewska, T.
Filyarovskaya, V.
Hanus-Lorenz, B.
Hołtra, A.
Zamorska-Wojdyła, D.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
biomasa
fitoremediacja
rtęć
zanieczyszczenie
kompostowanie
biomass
phytoremediation
mercury
contamination
composting process
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania toksyczności biomasy uzyskanej w wyniku procesu fitoremediacji rtęci ze środowiska wodnego w celu możliwości jej wykorzystania w szkółkach leśnych i hodowlach drzewek ozdobnych oraz rekultywacji terenów poprzemysłowych. Dokonano oceny jej wpływu na przebieg procesu kompostowania. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono brak toksyczności badanego kompostu oraz jego wyciągu wodnego na różnych poziomach troficznych.
Biomass from phytoremediation of Hg-polluted water was added to a stable compost (Hg content 1.099 mg/kg dry mass) tested then for toxicity (earthworms Eisenia fetida) and dehydrogenase activity. The aq. exts. of the compost were studied for toxicity (bacteria Vibrio fischeri) and inhibition of food intake by Thamnocephalus platyurus. No toxicity and no effect on dehydrogenase activity were absd. The concn. of Hg in exts. did not exceed 0,001 mg/L, but a full inhibition of food intake by Thamnocephalus platyurus was found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies