Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Podstawy fizykochemiczne mechanizmu usuwania węgla w procesie rafinacji ciekłego żelazokrzemu

Tytuł:
Podstawy fizykochemiczne mechanizmu usuwania węgla w procesie rafinacji ciekłego żelazokrzemu
Autorzy:
Machulec, Bolesław
Przegędza, Jerzy
Banasik, Łukasz
Kozłowski, Sławomir
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
rafinacja
żelazokrzem
refining
ferrosilicon
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Niska zawartość węgla w stalach specjalnych nowej generacji wymaga stosowania w procesie stalowniczym specjalnych gatunków żelazokrzemu rafinowanego w których zawartość węgla nie powinna przekraczać 0,02%. Wymaga to obróbki pozapiecowej ciekłego żelazokrzemu w kadzi rafinacyjnej, której celem jest obniżenie zawartości węgla. Przedstawiono podstawy fizykochemiczne oraz mechanizm usuwania węgla w procesie rafinacji ciekłego żelazokrzemu.
The low carbon content in the new generation special steels requires the use of special refined ferrosilicon grades in the steelmaking process. The carbon content in such ferrosilicon should not exceed 0.02%. This requires the secondary treatment of liquid ferrosilicon in the refining ladle, the aim of which is to lower the carbon content. The publication presents the physicochemical fundamentals and the mechanism of carbon removal in the liquid ferro-silicon refining process.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies