Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozwój chemicznych metod oznaczania zawartości mikroflory grzybowej w produktach zbożowych

Tytuł:
Rozwój chemicznych metod oznaczania zawartości mikroflory grzybowej w produktach zbożowych
Autorzy:
Stuper, K.
Buśko, M.
Perkowski, J.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
mikroflora grzybowa
produkty zbożowe
fungal microflora
areal products
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy opisano chemiczną metodę oznaczania zawartości biomasy grzybowej w produktach zbożowych. Polega ona na określaniu zawartości ergosterolu (ERG), będącego składnikiem błony komórkowej grzybów mikroskopowych, który jest dobrym wskaźnikiem zawartości mikroflory grzybowej w materiale roślinnym. Metoda ta ma szansę stania się w przyszłości powszechnie stosowaną w laboratoriach zajmujących się analizą żywności. Metodę zastosowano w analizie 175 prób pszenicy, 42 prób owsa, 48 prób jęczmienia, 60 prób żyta, 16 prób pszenżyta naturalnie porażonych zebranych na terenie Polski południowej w latach 2006 oraz 2007.
In this paper chemical method of fungal biomass content determination cereal products is described. It relay on ergosterol (ERG) analysis. Ergosterol is the main sterol found in the cell membrane of fungi. Presented method could be commonly med in analytical laboratories of food. This method was med to analyze 175 wheat samples, 42 oat samples, 48 barley samples, 60 rye samples and 16 triticale samples naturally contaminated. Samples were collected in south part of Poland.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies