Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Podstawy Chemii i Technologii Farb – Podstawowe parametry formulacji farb

Tytuł:
Podstawy Chemii i Technologii Farb – Podstawowe parametry formulacji farb
Autorzy:
Suchoń, K.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
powłoka
wyrób powłokowy
receptura
farba
technologia farb
coating
paint
technology of paints
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono podstawowe aspekty związane z formułowaniem receptur wyrobów powłokowych. Na podstawie przeglądu literatury światowej w zakresie farb i lakierów wyróżniono poszczególne etapy w procesie formułowania wyrobów oraz wyjaśniono podstawowe parametry formulacji, takie jak stężenie objętościowe pigmentu, krytyczne stężenie objętościowe pigmentu oraz ich stosunek. Krótko omówiona została rola poszczególnych składników w recepturze farby. Artykuł jest pierwszym z wznowionej serii edukacyjnej Podstawy Chemii i Technologii Farb.
This article discusses the basic aspects of formulation of coatings. On the basis of a review of the world literature about paints and varnishes, the various stages of the product formulation have been distinguished and the basic parameters of the formulation such as pigment volume concentration, critical pigment volume concentration and their ratio are explained. The role of the individual components in the paint formulation is briefly discussed. This article is the first in a renewed educational article series of Chemistry and Technology of Paints.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies