Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Exposure to High-molecular-weight Polyvinyl Chloride Alters Bacterial Diversity in the Gut Microbiota of the Wistar Rat

Tytuł:
Exposure to High-molecular-weight Polyvinyl Chloride Alters Bacterial Diversity in the Gut Microbiota of the Wistar Rat
Autorzy:
Pekmezekmek, Ayper Boga
Emre, Mustafa
Tunc, Erdal
Kalay, Betül
Kocahan, Sayad
Emre, Nesrin
Emre, Toygar
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
HMW-PVC
intestine
krona
metagenome
microbiota
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The physical and chemical characteristics of microplastics make it easier for contaminants to adhere to the surface of the particles, acting as a vehicle for toxins to reach organisms after ingestion. The "most microbiome" comprises all the microorganisms present in our bodies as a whole because it has a big surface area and provides nutrientrich components for the digestive system's germs. In this investigation, metagenome analysis was used to determine the impact of long-term administration of High-Molecular Weight-Polyvinyl Chloride microplastics to young Wistar rats on the gut microbiota. Forty adult rats in total were employed, with 15 first-group and 15 second-group experimental groups and 10 controls. Pellets made specifically for feeding rats are produced. Following the procedure, the rats were anaesthetised with ketamine and xylasine before being dissected. Due to the small number of samples, alpha diversity in the gut metagenome study did not demonstrate statistically significant variations, but it did illustrate differences in bacterial diversity and density. In particular, it has been discovered that bacterial diversity is higher in experimental groups. According to the control groups, in the assay groups, the intestinal microbiome, dominated by Escherichia coli, Shigella, and Lactobacillus, was assessed as an increase in metabolic pathways related to microplastic exposure and pathogenicity in general. The findings demonstrate the necessity for extreme caution in the manufacture and use of plastics that pose a risk to the welfare of living things.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies