Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Beton asfaltowy z wykorzystaniem miejscowych piasków łamanych

Tytuł:
Beton asfaltowy z wykorzystaniem miejscowych piasków łamanych
Autorzy:
Matusiak, A.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
drogownictwo
beton asfaltowy
mieszanka bitumiczna
nawierzchnia
road engineering
asphalt concrete
bituminous mixture
pavement
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wykorzystanie miejscowych piasków łamanych do betonu asfaltowego, przeznaczonego na warstwą ścieralną nawierzchni obciążonej ruchem KR1 i KR2. Scharakteryzowane zostały piaski łamane pochodzące z trzech kamieniołomów regionu Gór Świętokrzyskich. Zaprojektowano składy mieszanek z użyciem tych piasków oraz w celach porównawczych składy mieszanek z wykorzystaniem piasku naturalnego i piasku granitowego. Wykonano badania projektowanych mieszanek, a otrzymane wyniki potwierdzają celowość stosowania miejscowych piasków łamanych do betonu asfaltowego.
In the paper the necessity of using the local crushed stone aggregate for asphaltic concrete has been presented. Three sample of crushed stone aggregates coming from different quarries of the Świętokrzyskie Mountains region have been characterized. The design of a bituminous mixture based on natural sand and local crushed stone aggregate (in sand size consistency) for bituminous paving with a traffic loading KR 1-2. The results presented in the paper recommend using local crushed stone aggregate for the mixture.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies