Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Niektóre błędy wyznaczania parametrów modelu reologicznego na podstawie testu relaksacji naprężeń na przykładzie bulwy ziemniaka

Tytuł:
Niektóre błędy wyznaczania parametrów modelu reologicznego na podstawie testu relaksacji naprężeń na przykładzie bulwy ziemniaka
Autorzy:
Stropek, Z.
Gołacki, K.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
test relaksacji naprężeń
współczynnik sprężystości
lepkość dynamiczna
model Maxwella
błąd
stress relaxation test
elastic coefficient
viscosity coefficient
Maxwell model
error
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł prezentuje procedury oszacowania niektórych błędów wyznaczania parametrów modelu Maxwella opisującego zachowanie się walcowych próbek w teście relaksacji naprężeń na przykładzie tkanki ziemniaka odmiany Irga. Wyznaczono błędy zarówno toru pomiarowego jak i wynikające z niedokładności wykonania próbek. Uwzględniono także zmienny w funkcji siły reakcji próbki błąd systematyczny przy wyliczaniu współczynników sprężystości i lepkości dynamicznej modelu.
This paper presents the estimation procedures of Maxwell’s model parameters describing the behaviour of potato samples during stress relaxation test. Into consideration were taken errors resulting from an inaccuracy of sample preparation, as well as the used measurement device (defined, limited precision). Moreover systematic error depending on sample reaction force, at calculation of elastic and viscosity coefficients was taken into account.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies