Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)

Tytuł:
Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.)
Autorzy:
Kamiński, Piotr
Tyśkiewicz, Katarzyna
Fekner, Zygmunt
Kobus, Zbigniew
Gruba, Marcin
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
Quercus robur L.
ekstrakcja wodą podkrytyczną
dąb
aktywność antyoksydacyjna
ekstrakty z kory
gospodarka o obiegu zamkniętym
subcritical water extraction
oak
antioxidant activity
bark extracts
circular economy
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaprojektowano ekstraktor (40 L) do pozyskiwania polifenoli i flawonoidów z kory dębu (Quercus robur L.) za pomocą wody w warunkach podkrytycznych. Aktywność antyoksydacyjną oceniano metodą zmiatania rodnika 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylowego DPPH. Do analizy ekstraktów wykorzystano spektrofotometrię UV-Vis. Stwierdzono istotną korelację między temperaturą procesu a jakością ekstraktu. Zarówno całkowita zawartość polifenoli i flawonoidów, jak i aktywność antyoksydacyjna wzrastały wraz ze wzrostem temp. odpowiednio do 117,2°C, 116,5°C i 123,2°C. Dalszy wzrost temperatury powodował pogorszenie jakości ekstraktu. Doświadczenia prowadzono wg planu Boksa i Behnkena.
An extn. cell (40 L) was designed for obtaining polyphenols and flavonoids from bark of oak (Quercus robur L.) with water under subcrit. conditions. The antioxidant activity was assessed by using a 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging method. The UV-Vis spectrophotometry was used for anal. of the exts. A high correlation between process temp. and ext. quality was found. Both total contents of polyphenols and flavonoids as well as the antioxidant activity increased with increasing temp. up to 117.2°C, 116.5°C, and 123.2°C, resp. Further increase in temp. resulted in deterioration of the ext. quality. The expts. were carried out according to the Box-Behnken method.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies