Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Design of Conditions for the Modification of Oil in The Process of Designing Ecological Lubricants

Tytuł:
Design of Conditions for the Modification of Oil in The Process of Designing Ecological Lubricants
Autorzy:
Trzos, M.
Drabik, J.
Iłowska, J.
Grabowski, R.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
lubricants
plant oils
oil base modification
process parameters modification
środki smarowe
oleje roślinne
modyfikacja bazy olejowej
optymalizacja parametrów procesu
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents results of research concerning the oil bases designs that are dedicated to application in lubricants for the food industry. The method of vegetable oil modification was proposed that use supercritical carbon dioxide as a solvent. This resulted in a milder course of oil oxidation. In order to minimize the numer of necessary experiments, the Taguchi approach to experiments planning was used. As part of the research, the properties of vegetable oils, inedible (Crambe Abyssinica oil) one and edible (Brassica Campestris (Rapeseed) oil) after modification, were compared. The optimal, due to the adopted criteria, values of oil modification process parameters were determined for each of the oils. Analyses and comparisons of processes for obtaining an oil base suitable for the planned use in ecological lubricants have been made. Under optimized conditions, the modified oils obtained a needed appropriate viscosity class.
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące uzyskania roślinnej bazy olejowej odpowiedniej do zastosowania w smarach przeznaczonych do przemysłu spożywczego. Zaproponowano modyfikację oleju roślinnego z użyciem w procesie nadkrytycznego dwutlenku węgla jako rozpuszczalnika. Spowodowało to łagodniejszy przebieg utleniania oleju. W celu zminimalizowania liczby niezbędnych doświadczeń zastosowano planowanie eksperymentu z wykorzystaniem podejścia Taguchiego. W ramach przeprowadzonych badań porównano właściwości olejów roślinnych: niejadalnego (abisyńskiego) i jadalnego (rzepakowego) po modyfikacji. Wyznaczono dla każdego z nich optymalne, ze względu na przyjęte kryteria, wartości parametrów procesu modyfikacji oleju. Dokonano analiz i porównań procesów uzyskania bazy olejowej odpowiedniej do planowanego zastosowania w smarach ekologicznych. W zoptymalizowanych warunkach zmodyfikowane oleje uzyskały wyższą liczbę nadtlenową i odpowiednią klasę lepkości.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies