Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelling and validation of transient heat transfer processes in human skin undergoing local cooling

Tytuł:
Modelling and validation of transient heat transfer processes in human skin undergoing local cooling
Autorzy:
Ostrowski, Z.
Buliński, W.
Adamczyk, W.
Nowak, A. J.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
modelling
validation
bioheat equation
thermal physiology
modelowanie
walidacja
równanie biociepła
termofizjologia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The analysis of transient heat transfer processes in human forearm skin undergoing local thermal stimulation (mild cooling by means of brass compress) is presented. A numerical model of heat transfer within: living tissues (Pennes bioheat equation) and metal compress used for skin cooling is proposed. Simulation results were validated against in vivo measurement data of heat flux and compress temperature for N=8 samples in four male adults (age 25–38 years).
W pracy przedstawiono analizę niestacjonarnych procesów wymiany ciepła w skórze przedramienia poddanej lokalnej termostymulacji (łagodnego ochładzania przy pomocy mosiężnych kompresów). Zbudowano model numeryczny procesów przepływu ciepła w: tkankach (równanie biociepła Pennes’a) oraz kompresie używanym do chłodzenia. Otrzymane wyniki poddano walidacji na podstawie pomiarów in vivo gęstości strumienia ciepła oraz temperatury kompresu dla N=8 próbek w grupie czterech przebadanych dorosłych mężczyzn w wieku 25-38 lat.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies