Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie łuku elektrycznego do kształtowania struktury i geometrii nadtopień na odlewach ze stopu Al-Si

Tytuł:
Wykorzystanie łuku elektrycznego do kształtowania struktury i geometrii nadtopień na odlewach ze stopu Al-Si
Autorzy:
Orłowicz, A. W.
Mróz, M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
AK 7 (LM 25) alloy
rapid solidification
structural parameter
hardness
stop AK 7 (LM 25)
krystalizacja szybka
parametr strukturalny
twardość
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na odlewach płytek ze stopu AK 7 wykonano metodą GTAW nadtopienia z prędkością skanowania łukiem elektrycznym w zakresie od 0,33 do 1,33 cm/s. Określono geometrię nadtopień oraz wartość parametru strukturalnego λ2D dendrytów fazy α oraz λE eutektyki α+β, a także zmierzono mikrotwardość. Dla uzyskanego zbioru danych określono związki pomiędzy parametrami technologicznymi procesu GTAW, a geometrią nadtopień, strukturą i mikrotwardością obszaru uszlachetnionego drogą szybkiej krystalizacji.
On plate castings of AK 7 (LM 25) alloy the surface fusions were performed by GTAW surfacing process at electric arc scanning speeds from 0.33 to 1.33 cm/s. A penetration geometry and value of structural parameter λ2D of matrix dendrites and λE of the α+ß eutectic were investigated as well as a microhardness was measured. For the obtained data set the relationships between GTAW process parameters and those of penetration geometry, structure and microhardness of the area improved by rapid solidification were estimated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies