Tytuł pozycji:
Wykorzystanie suszenia mikrofalowo-próżniowego dla uzyskania „puffingu" suszów warzywnych
Wśród nowych technologii suszarniczych, rozwijanych od lat, ważne miejsce zajmuje możliwość użycia mikrofal jako źródła przekazywanej energii. Jej stosowanie pozwala na skrócenie czasu suszenia. Połączeniu suszenia mikrofalowego z obniżeniem ciśnienia umożliwia uzyskanie nowego produktu o korzystnych cechach jakościowych (np. wysoką zdolność rehydratacyjną suszu), wynikających ze zjawiska nadymania produktu —„puffingu", zachodzącego podczas tego procesu. Suszenie mikrofalowo-próżniowe jest postrzegane jako metoda alternatywna dla dotychczas stosowanych technologii.
Among new drying technologies which have been developing for a long time — an important opportunity is microwave drying used as a source of energy transmission. Using microwave — vacuum method allowed to shorten drying time. Combination of microwave drying and low pressure make possible to receive a new product, which has good quality properties — for example good rehydratation properties of dried product — results from puffing effect occurring during this process. Microwave — vacuum drying is considered an alternative method for technologies used until now.