Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie suszenia mikrofalowo-próżniowego dla uzyskania „puffingu" suszów warzywnych

Tytuł:
Wykorzystanie suszenia mikrofalowo-próżniowego dla uzyskania „puffingu" suszów warzywnych
Autorzy:
Katulski, B.
Wąsowicz, E.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
warzywa
suszenie
puffing
vegetables
drying
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wśród nowych technologii suszarniczych, rozwijanych od lat, ważne miejsce zajmuje możliwość użycia mikrofal jako źródła przekazywanej energii. Jej stosowanie pozwala na skrócenie czasu suszenia. Połączeniu suszenia mikrofalowego z obniżeniem ciśnienia umożliwia uzyskanie nowego produktu o korzystnych cechach jakościowych (np. wysoką zdolność rehydratacyjną suszu), wynikających ze zjawiska nadymania produktu —„puffingu", zachodzącego podczas tego procesu. Suszenie mikrofalowo-próżniowe jest postrzegane jako metoda alternatywna dla dotychczas stosowanych technologii.
Among new drying technologies which have been developing for a long time — an important opportunity is microwave drying used as a source of energy transmission. Using microwave — vacuum method allowed to shorten drying time. Combination of microwave drying and low pressure make possible to receive a new product, which has good quality properties — for example good rehydratation properties of dried product — results from puffing effect occurring during this process. Microwave — vacuum drying is considered an alternative method for technologies used until now.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies