Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Liniowe prawa tarcia warstwy ziarna zbóż

Tytuł:
Liniowe prawa tarcia warstwy ziarna zbóż
Autorzy:
Molenda, M.
Horabik, J.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
ziarno zbóż
współczynnik tarcia
kąt tarcia
kohezja
cereal grain
friction coefficient
friction angle
cohesion
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analizowano czynniki wpływające na tarcie ziarna zbóż. Stwierdzono, że zawartość wody, poziom naporu normalnego i procedura konsolidacji próbki wpływają istotnie na wyniki pomiaru współczynnika tarcia. Zależności naporu stycznego od naporu normalnego modelowano przebiegami liniowymi. Stwierdzono, że w zakresie zawartości wody 0,11-0,25 kg/kg i w zakresie naporu 20-100 kPa model liniowy bez wyrazu wolnego wystarczająco dokładnie opisuje tarcie ziarna pszenicy.
Some factors affecting the friction of cereal grain were considered. Grain moisture content, the level of normal pressure and the procedure of sample consolidation were found to influence significantly the results of measuring friction coefficient. Linear relationship between frictional load and normal load were fitted to experimental results. The linear model without any free term was found to describe adequately the friction of wheat grain at the moisture content (dry basis) ranging from 0.11 to 0.25 kg/kg and the pressure range within 20-100 kPa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies