Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych parametrów technologicznych na przebieg procesu kształtowania kołnierzy metodą wyciskania z ruchomą tuleją

Tytuł:
Wpływ wybranych parametrów technologicznych na przebieg procesu kształtowania kołnierzy metodą wyciskania z ruchomą tuleją
Autorzy:
Winiarski, G.
Gontarz, A.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
kształtowanie kołnierza
MES
wyroby drążone
flange forming
FEM
hollowed part
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki analizy numerycznej procesu kształtowania kołnierzy w wyrobach drążonych metodą wyciskania z ruchomą tuleją. Obliczenia przeprowadzono metodą elementów skończonych wykorzystując w tym celu oprogramowanie DEFORM-3D. Jako materiał wsadowy wykorzystano stop aluminium PA38, który poddano wyciskaniu w temperaturze otoczenia. Analizie poddano wpływ promienia zaokrąglenia tulei ruchomej oraz siły jej docisku na przebieg procesu. W analizowanych przypadkach przyjęto stałą średnicę zewnętrzną kołnierza. Dodatkowo przedstawiono koncepcję przyrządu umożliwiającego weryfikację doświadczalną procesu. Przedstawione wyniki badań dotyczą porównania analizowanych przypadków w aspekcie poprawności uzyskanego wyrobu oraz parametrów siłowych procesu.
The paper presents the results of a numerical analysis of a process for forming flanges in hollow parts by radial extrusion with a moving sleeve. The computations were performed by the finite element method using the simulation programme DEFORM-3D. The PA38 aluminium alloy was used as the billet and it was subjected to extrusion in ambient temperature. The analysis involved determination of the effect of the corner radius of the moving sleeve and its load on the process. In the examined cases, the flange had a constant outside diameter. In addition to this, the paper describes the design of a device enabling experimental verification of the proposed method. The results of the investigated cases are compared with respect to product shape and force parameters in the process.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies