Tytuł pozycji:
Wybrane właściwości fizyczne jabłek, istotne w procesie sortowania i selekcji
Optymalizacja funkcjonowania linii technologicznych wymaga znajomości cech fizycznych, istotnych w proces separacji i sortowania owoców. W dużej mierze proces selekcji i sortowania jabłek oparty jest o różnicę we współczynnikach kształtu, współczynniku tarcia oraz gęstości właściwej. Celem badań było wyznaczenie wybranych cech fizycznych jabłek. Odnotowano istotne różnice w wartościach współczynnika tarcia wybranych odmian jabłek, natomiast w przypadku pozostałych cech fizycznych objętych badaniami nie odnotowano istotnych statystycznie różnic pomiędzy wartościami średnimi.
Process line functioning optimization requires knowledge of physical properties important for fruit separation and sorting processes. To large extent, apple selection and sorting process is based on the difference in shape factor and friction factor values, and specific density. The purpose of the research was to determine selected apple physical properties. Considerable differences in friction factor values for selected apple varieties were observed, whereas in case of other physical properties covered by the research no statistically important differences between mean values were noted.