Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stan techniczny żelbetowych silosów mączki kamiennej po 40 latach eksploatacji

Tytuł:
Stan techniczny żelbetowych silosów mączki kamiennej po 40 latach eksploatacji
Autorzy:
Hulimka, J.
Krzywoń, R.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
mączka kamienna
silos homogenizacyjny
konstrukcja żelbetowa
stan techniczny
zalecenia remontowe
stone powder
homogenization silo
reinforced concrete structure
technical condition
repair recommendation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule opisano stan techniczny baterii czterech silosów homogenizacyjnych mączki kamiennej w cementowni. Silosy, wysokości ponad 60 m i średnicy 19 m, użytkowane są w sposób ciągły od 40 lat. Po 20 latach eksploatacji dwa z nich wzmocniono wstępnie naprężonymi opaskami stalowymi. W 2014 r. wykonano szczegółowy przegląd konstrukcji oraz badania materiałowe pobranych próbek i na tej podstawie oceniono stan techniczny silosów oraz sformułowano zalecenia dotyczące remontów.
The article describes the condition of the group of four stone powder homogenizing silo in a cement plant. Silos, with a height of over 60 m and 19 m in diameter, are in use continuously for 40 years. After 20 years of exploitation, two silos were strengthened with pre-tensioned steel rings. In 2014 a review of the structure was done and materials tests of samples taken from the structure. They have become the basis for the evaluation of technical condition of silos and formulation of repair recommendations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies