Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ nanocząstek srebra na niektóre fizykochemiczne i biologiczne właściwości nanokompozytów polietylenowych

Tytuł:
Wpływ nanocząstek srebra na niektóre fizykochemiczne i biologiczne właściwości nanokompozytów polietylenowych
Autorzy:
Richert, J.
Richert, A.
Żenkiewicz, M.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
srebro
nanocząstki srebra
nanokompozyt
nanokompozyty polietylenowe
silver
silver nanoparticles
nanocomposite
polyethylene nanocomposites
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wpływ nanocząstek srebra na niektóre właściwości fizykochemiczne i biologiczne nanokompozytów polietylenowych o zawartości tego napełniacza 0,2–1,0% mas. Badania właściwości mechanicznych wykonano metodą statycznego rozciągania, właściwości przetwórcze badano za pomocą masowego wskaźnika szybkości płynięcia MFR (melt flow rate), właściwości użytkowe określano metodami pomiaru przenikalności pary wodnej, a badania biobójczości przeprowadzono metodą badania stref zahamowania wzrostu. Ogólnie można stwierdzić, że nanokompozyty polietylenowe z napełniaczem w postaci nanocząstek srebra charakteryzują się mniejszą niż polietylen podatnością na odkształcenia wzdłużne zachodzące pod wpływem rozciągania oraz mają lepsze właściwości barierowe i biobójcze niż polietylen stanowiący ich osnowę.
Ag nanoparticles were added to low.-d. polyethylene (0.2–1.0% by mass) to improve its biocide activity. The nanocompoite was homogenized by extrusion, processed to test samples by injection molding and studied for mech. strength, rheolog. properties, H2O vapor permeability and biocidic action against Escherichia coli, Bacillus subtilis and Candida albicans. The addn. of Ag nanoparticles resulted in increasing the tensile strength, Young modulus, permeability and melt flow index but did not increase the biocide activity except for Escherichia coli for the Ag content 0.4–0.6% by mass.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies