Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości kompozytów WPC o osnowie polietylenowej napełnionych mączką z łupin orzechów

Tytuł:
Właściwości kompozytów WPC o osnowie polietylenowej napełnionych mączką z łupin orzechów
Autorzy:
Chmielnicki, B.
Konieczny, J.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
kompozyt polimerowo-drzewny
WPC
polietylen
PE
mączka z łupin orzechów
napełniacz
wood polymer composite
polyethylene
nutshell flour
filler
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono krótką charakterystykę kompozytów WPCs (ang. wood-plastic composites). Materiały te ze względu na swoje unikalne właściwości, będące połączeniem cech drewna oraz tworzyw polimerowych, stanowią alternatywę dla obu z nich. W niniejszej publikacji skupiono się na przedstawieniu właściwości kompozytów WPCs napełnionych mączką z łupin orzechów. Napełniacz ten cechuje się lepszymi właściwościami termicznymi niż mączka drzewna, a przez brak w jego strukturze celulozy i ligniny wchłania mniej wody.
The article presents a brief description of WPCs (wood-plastic composites). These materials due to their unique properties, which combine characteristics of wood and plastic polymers as an alternative to both of them. This publication focuses on the properties of WPCs composites filled with flour derived from nutshells. The filler is characterized by better thermal properties than wood flour, and thanks to the lack of cellulose and lignin in the structure of this filler, it absorbs less water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies