Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

PERSONALITY PERCEPTION IN INSTANT MESSENGER COMMUNICATION IN THE CZECH REPUBLIC AND PEOPLE’S REPUBLIC OF CHINA

Tytuł:
PERSONALITY PERCEPTION IN INSTANT MESSENGER COMMUNICATION IN THE CZECH REPUBLIC AND PEOPLE’S REPUBLIC OF CHINA
Autorzy:
Václav Linkov
Pavel Šmerk
Bingbing Li
David Šmahel
Tematy:
PERSONALITY PERCEPTION
BIG FIVE
SOCIAL PERCEPTION
COMPUTER MEDIATED COMMUNICATION
CZECH REPUBLIC
CHINA
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Personality perception accuracy after instant messenger communication and relation of content of messages to self- and stranger-perceived personality were examined in two cultures. Czech and Chinese subjects were paired into couples with a stranger and spoke with him or her through Windows Live Messenger (in the Czech Republic) or QQ (in China). After 30-40 minutes conversation they filled out Big Five questionnaires about their partner’s personality and about themselves. In the Czech study, there was a correlation 0.39 between self-perceived and partner perceived extraversion. In the Chinese study, correlations between self-perception and partner-perception of a subject’s personality were 0.49 for neuroticism, 0.38 for extraversion, 0.35 for openness to experience, and 0.28 for agreeableness. Possible reasons for Chinese higher personality perception accuracy can be higher proneness to “dialectical thinking” or higher experience with using online communication for social sharing and perceiving.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies