Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

OTVORENÁ TEXTÚRA POJMU – PÔVODNÝ ZMYSEL A KRITIKA

Tytuł:
OTVORENÁ TEXTÚRA POJMU – PÔVODNÝ ZMYSEL A KRITIKA
Open texture of concepts – the original meaning and the critique
Autorzy:
Gahér František
Tematy:
VERIFIABILITY
OPEN TEXTURE
INTENSIONAL ESSENTIALISM
SCIENTIFIC CONCEPTS
CONCEPTUAL SYSTEMS
Język:
słowacki
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this article is to analyse and explain in more detail Waismann’s idea of the open texture of concept (Die Porosität der Begriffe) as a means for criticizing the principle of verifiability and to point out its distorted understanding as an open text. The open texture or porosity of a concept should relate to its potential, intensional indeterminacy – to signal the doubts that may arise in its application under unforeseen circumstances. Extensional essentialism is present in the background of this view. Against this view, Tichý presented his approach of intensional essentialism. On the basis of this approach we have enriched the critique of the open texture of concepts by the distinction between distinctive and scientific concepts and their correlations of various strengths. Furthermore, we have explained Waismann’s examples of a “giant cat” and “radioactive gold” as a replacement of one distinctive concept by another, both of them closely related in terms of their content, they have the same name and they are correlated with the same scientific concept with an unchanged essence.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies